You are here

Stižu ovčije boginje?!

Stižu ovčije boginje?!

Period kraja zime i početka proleća je i period ovčijih boginja (varičela) zaraznog virusnog oboljenja koje najčešće oboljevaju deca, a ređe odrasli.

Šta je varičela?

Ovčije boginje su kapljično, veoma zarazno oboljenja, a uzročnik je virus iz grupe herpesvirusa Varicella Zoster.

Ko oboleva od ovčijih boginja?

Bolest je izuzetno zarazna i najčešće se javlja u zatvorenim dečjim populacijama-vrtićima. Posle preležane infekcije se stvara doživotni imunitet, pa od varičela možemo da obolimo samo jednom. Oni koji je ne preleže u detinjstvu mogu se zaraziti i u odraslom dobu pri kontaktu sa zaraženom osobom.U dece je klinička slika mnogo blaža nego kod odraslih.

Tok infekcije i klinička slika

Bolest ima veoma dug inkubacioni period od 10-21 dana, znači prvi simptomi se mogu javiti čak tri nedelje posle infekcije. U ovom inkubacionom periodu osoba je infektivna i može da prenese virus nezaštićenoj osobi i kratkim kontaktom. Osoba je zarazna sve do formiranje krasti.

Bolest obično počinje visokom temperaturom koja traje nekoliko dana, nakon čega virus izbija kroz kožu i formiraju se  vodeni plikovi. Plikovi se najpre formiraju na trupu i licu, izuzetno svrbe i vrlo su neprijatni pogotovo oni na sluznici usta zbog čega dete gubi i apetit. Vodenasti plikovi se postepeno menjaju u braonkaste kraste. Mnogo je bitno da se plikovi i kraste ne češu jer može doći do bakterijske superinfekcije što dodatno komplikuje  tok infekcije. Ovčije boginje prolaze spontano i uglavnom bez komplikacija za dve nedelje.  Kod odojčadi i osoba sa kompromitovanim imunitetom na imunosupresivima postoji opasnost od dodatnih komplikacija pa je potrebno dodatno obratiti pažnju na tok bolesti. Virus varičela može biti potencijalno opasan u periodu organogeneze u trudnoći (prvi trimestar), a u kasnijoj trudnoći ne predstavlja opasnost po fetus,ali može biti težak tok kod majke. Po završetku infekcije ovaj herpesvirus hronično ostaje u organizmu, a ponovna aktivacija može da prouzrokuje tzv. herpes zoster reinfekciju.

Terapija i korisni saveti

Terapija ovčijih boginja kod nekomplikovanih slučajeva je simptomatska. U prvoj fazi bolesti neopodno je mirovanje. Pri nezi plikova se savetuje da se one ne vlaže, da se neguju na suvo upravo da bi se izbegla bakterijska infekcija istih. Nokti deteta treba da se skratei održavaju čisto. Pri pojavi eventualnih  komplikaciji treba postupiti po nalogu lekara. Antivirusnu terapiju aciklovirom prepisuje lekar kod rizičnih grupa.

Pročitajte slične tekstove

Blagodeti probiotika

Svi već znamo da su probiotici dobre mlečno-kiselinske bakterije raznih sojeva i da se koriste u mlečnoj industriji za fermentaciju mlečnih šećera u mlečne kiseline, tako da ih ima u kiselom mleku, jogurtima i sirevima.  Najčešće su to sojevi Lactobacillusa i Bifidobacteriuma.

Njihova dobra i korisna dejstva su poznata odavno, ali ako želimo da ih unesemo u većem broju, postavlja se pitanje u kojoj formi ih vredi uzimati? Naravno konzumacijom mlečnih prerađevina svakako efikasno unosimo ove bakterijske kulture, takođe na našem tržištu postoje i farmaceutski oblici kapsula, tableta i rastvora. Dijetetski suplementi možda sadrže veću koncentraciju bakterija, pa su pogonije kada postoji potreba za bržim dejstvom. Ove preparate treba uzimati u periodu od 3-6 meseci, bez bojazni, jer nemaju kontraindikacije i neželjena dejstva. Ne možemo ni preterati sa dozom, organizam naprosto izbaci suvišne bakterije. Takođe nema ograničenja ni u uzrastu, mogu se konzumirati odmah posle rođenja.

Kombinaciju probiotika i prebiotika nazivamo simbioticima. Prebiotici su šećeri, polisaharidi i oligosaharidi koji nemaju fiziološko dejstvo na naš organizam, potpomažu rast i razmnožavanje probiotskih bakterija. Sadrže ih biljna vlakna iz voća i povrća.

Pozitivna dejstva probiotika i simbiotika su sledeća:

  • Kod proliva razne etiologije- Primarna uloga crevne flore je upravo zaštita od raznih patogena. Ukoliko se balans između dobrih i loših bakterija naruši nastaju problemi i poželjna je suplementacija probioticima ili simbioticima.
  • U periodu rekonvalescencije-oporavka posle bolesti- Poznato je da bakterije crevne flore vrše produkciju nekih neophodnih vitamina i enzima a i puno mogu da doprinesu boljem opštem stanju organizma.
  • U toku antibiotske terapije- Na žalost antibiotici ne biraju između dobrih i loših bakterija, te je neophodno u toku i nakon terapije obnoviti crevnu floru. Antibiotici mogu da prouzrokuju niz neprijatnih digestivnih smetnji. Važno je da uzimanje probiotika nastavimo i posle antibiotske terapije.
  • U borbi  protiv Candida albicans
  • Kod atopičara- alergija, ekcema.
  • Kod lošeg varenja- Probiotici otklanjaju niz loših simptoma. Poboljšavaju varenje, smanjuju nadutost, zadah, krčenje creva i osećaj umora i tromosti.
  • U prolećnom i jesenjem periodu u cilju jačanja prirodnog imunitetadobre bakterije u ustima i crevima vrše prvu liniju odbrane od patogena koji putem vazduha kroz usta dospevaju u naš organizam.
21.10.2015
Stižu ovčije boginje?!

Period kraja zime i početka proleća je i period ovčijih boginja (varičela) zaraznog virusnog oboljenja koje najčešće oboljevaju deca, a ređe

21.10.2015