You are here

Stižu ovčije boginje?!

Stižu ovčije boginje?!

Period kraja zime i početka proleća je i period ovčijih boginja (varičela) zaraznog virusnog oboljenja koje najčešće oboljevaju deca, a ređe odrasli.

Šta je varičela?

Ovčije boginje su kapljično, veoma zarazno oboljenja, a uzročnik je virus iz grupe herpesvirusa Varicella Zoster.

Ko oboleva od ovčijih boginja?

Bolest je izuzetno zarazna i najčešće se javlja u zatvorenim dečjim populacijama-vrtićima. Posle preležane infekcije se stvara doživotni imunitet, pa od varičela možemo da obolimo samo jednom. Oni koji je ne preleže u detinjstvu mogu se zaraziti i u odraslom dobu pri kontaktu sa zaraženom osobom.U dece je klinička slika mnogo blaža nego kod odraslih.

Tok infekcije i klinička slika

Bolest ima veoma dug inkubacioni period od 10-21 dana, znači prvi simptomi se mogu javiti čak tri nedelje posle infekcije. U ovom inkubacionom periodu osoba je infektivna i može da prenese virus nezaštićenoj osobi i kratkim kontaktom. Osoba je zarazna sve do formiranje krasti.

Bolest obično počinje visokom temperaturom koja traje nekoliko dana, nakon čega virus izbija kroz kožu i formiraju se  vodeni plikovi. Plikovi se najpre formiraju na trupu i licu, izuzetno svrbe i vrlo su neprijatni pogotovo oni na sluznici usta zbog čega dete gubi i apetit. Vodenasti plikovi se postepeno menjaju u braonkaste kraste. Mnogo je bitno da se plikovi i kraste ne češu jer može doći do bakterijske superinfekcije što dodatno komplikuje  tok infekcije. Ovčije boginje prolaze spontano i uglavnom bez komplikacija za dve nedelje.  Kod odojčadi i osoba sa kompromitovanim imunitetom na imunosupresivima postoji opasnost od dodatnih komplikacija pa je potrebno dodatno obratiti pažnju na tok bolesti. Virus varičela može biti potencijalno opasan u periodu organogeneze u trudnoći (prvi trimestar), a u kasnijoj trudnoći ne predstavlja opasnost po fetus,ali može biti težak tok kod majke. Po završetku infekcije ovaj herpesvirus hronično ostaje u organizmu, a ponovna aktivacija može da prouzrokuje tzv. herpes zoster reinfekciju.

Terapija i korisni saveti

Terapija ovčijih boginja kod nekomplikovanih slučajeva je simptomatska. U prvoj fazi bolesti neopodno je mirovanje. Pri nezi plikova se savetuje da se one ne vlaže, da se neguju na suvo upravo da bi se izbegla bakterijska infekcija istih. Nokti deteta treba da se skratei održavaju čisto. Pri pojavi eventualnih  komplikaciji treba postupiti po nalogu lekara. Antivirusnu terapiju aciklovirom prepisuje lekar kod rizičnih grupa.

Pročitajte slične tekstove

sudocrem

Sudocrem je najviše poznat mamama širom sveta kao čudotvoran krem protiv pelenskog osipa, ali je on mnogo više od toga, on

25.01.2016
April - mesec prolećnih alergija

Zbog čega i kako nastaju alergijske reakcije u rano proleće?

21.10.2015