You are here

Lipa, dar toplote sunca

lipa

Lipa (Tilia L) je rod koji obuhvata oko 30 vrsta listopadnog drveća. U našim krajevima rastu bela ili srebrna lipa (Tilia tomentosa), krupnolista lipa (Tilia platyphyllos) i sitnolisna lipa (Tilia cordata).

Lipe dosežu visinu od 25 do 35 m, a starost od nekoliko stotina godina.

Listovi su dvoredi sa dugom peteljkom, većinom srcasti.

Cvetovi su mali, hermafroditni, aktinomorfni, petočlani, zelenkasto - žute boje, prijatnog mirisa u štitovima sa zajedničkim priperkom cvasti do pola srasli sa drškom.

Cvetanje u junu traje 2 do 3 nedelje, a nekad se desi da prođe i za 5 do 6 dana.

Plod je orašica nastala srastanjem pet karpela ( na plodu pet uzdužnih šavova - mesta srastanja ).

Beru se samo cvetovi u vreme kada su se otvorili i pre nego što ostare i promenu boju. Suše se u hladu, na prozračnom mestu, na tavanu. Sabrani cvetovi sušenjem moraju zadržati svoju prirodnu boju i prijatan miris.

Prema predanju kada neko popije lipov čaj, toplota sunca mu ulazi u organizam. Izaziva znojenje i oslobađa telo groznice. Zraci sunca su utkani u cvet lipe, kaže legenda.

U toku menopauze žene lipu koriste za smirenje nervoze i nesanice,a ublažava i simptome pms - a.

Kod stanja prehlade i gripe, u slučaju povišene telesne temperature, lipa pospešuje znojenje-deluje dijaforetično, olakšava stanje i dovodi do pada temperature. Leči hronični kašalj, umor, iscrpljenost.

Za šta još možete koristi lipu?

- jačanje zidova krvnih sudova,

- protiv proliva,

- snižava pritisak,

- kod bolova prilikom mokrenja,

- kod rana i opekotina (kao oblog spolja),

- kod nesanice.

Unutrašnji deo kore podstiče stvaranje, lučenje i protok žuči kroz jetru, i tako je na prirodan način čisteći i obnavljajući. U Francuskoj se kora lipe koristi u tretmanu virusnog hepatita (hepatitisa C).

Najbolji je čaj od rane ili krupnoliste lipe.

Osobe koje već piju lekove za razređivanje krvi, koji se daju u terapiji za snižavanje pritiska, kao i druge lekove za srce, a žele redovno da piju lipu trebali bi prvo da se posavetuju sa svojim lekarom iz razloga što lipa može da pojača dejstvo tih lekova!

Cvet i list lipe su bogati vitaminom C.

Nemojmo zaboraviti ni na lipov med!

Od lipe se može praviti i kupka za bebe

U 1l provrele vode dodajte 3 šake lipe i kuvajte na tihoj vatri, 2 - 3 min. Procedite i sipajte u kadu sa vodom za kupanje. Uveče pre spavanja umiruje bebe i decu i pruža miran san.

Evo predlog kako da spremite čaj za jačanje imuniteta

Pomešajte po 25 g šipka i cvetova lipe, po 15 g pomorandžine kore i cvetova zove, pa 3 kašike prelijte sa pola litre proključale vode. Neka odstoji 10 min. poklopljeno, procediti i piti 2 - 3 šolje dnevno.

Pročitajte slične tekstove

Kamilica

Kamilica potiče iz Istočne Evrope i Bliskog istoka, a sada je rasprostranjena i širom Evrope. Kamilica raste kao samonikla biljka na neobrađenim poljima, ali zbog velike potražnje na tržištu danas se i u velikoj meri uzgaja, naročito u Vojvodini.

12.04.2016
April - mesec prolećnih alergija

Zbog čega i kako nastaju alergijske reakcije u rano proleće?

21.10.2015