You are here

KAMILICA (Matricaria chamomilla)

Kamilica

Kamilica potiče iz Istočne Evrope i Bliskog istoka, a sada je rasprostranjena i širom Evrope. Kamilica raste kao samonikla biljka na neobrađenim poljima, ali zbog velike potražnje na tržištu danas se i u velikoj meri uzgaja, naročito u Vojvodini.

Koren je račvast ne prodire duboko u tlo, što zavisi od vlage u tlu. Stabljika može biti uspravna ili povijeno, visoka od 5 - 100 cm.

Listovi su sedeći, dvostruko do trostruko perasto razdeljeni, uski, svetlozelene boje i bez dlačica. Cvat je sastavljena od jezičastih, belih cvetova koji su poređani oko šupljeg cvetišta i cevastih žutih cvetova. Plod je sivobela roška duga 1 do 1,5 mm.

Lekoviti deo biljke je cvet i bere se u vreme cvetanja tokom aprila i maja meseca.

Osnovni aktivni sastojak kamilice je etarsko ulje koje se nakuplja u kvržicama koje su prstenasto razmeštene na donjoj trećini cevastih cvetova. Ulje je tamnoplavo, zeleno ili smeđe. Važni sastojci ulja su alfa bisabolol, farnezen i bisabolol-oksidi. Glavni sastojak ulja je azulen, koji je nosilac karakteristične plave boje ulja.

Cvetovi kamilice su najlekovitiji. Sadrže eterično ulje, koje daje prijatan miris, pa upotreba čaja od kamilice predstavlja i zadovoljstvo i osveženje.

Narodna medicina kamilicu preporučuje za širok spektar bolesti:

- bolovi u stomaku

- loše varenje

- gastritis

- bolne menstruacije

- protiv stresa, nesanice

- kod alergija

- za ginekološka ispiranja (kao pomoćna terapija da smiri upalu, crvenilo ili za održavanje lične higijene)

- za ispiranje oka (hladan čaj da smiri crvenilo i iritaciju kod neke upale ili konjuktivitisa, vrlo je bitno da se koristi uvek samo sveže pripremljen čaj)

- za inhalaciju disajnih organa, protiv prehlade, alergijskog rinitisa

- za ispiranje usta i grla (pomaže kod zarastanja ranica po ustima usled neke virusne infekcije)

- za negu lica (ako se bar jednom nedeljno umivamo čajem od kamilice imaćemo negovanu kožu lica)

- za negu kose (spravljaju se šamponi na bazi kamilice, koji daju lepši sjaj i neguju kosu)

- kod kožnih oboljenja umiruje upalu i iritaciju, pomaže zarastanju rana.

Opekotine od sunca i osipe na koži (kao što je ekcem) mogu da smire i kreme od kamilice. Zbog svog blagog delovanja kamilica se koristi kod dece i kod beba protiv grčeva u stomaku. Mogu ga koristiti i trudnice.

Prilikom pripreme čaja od kamilice važno je znati sledeće :

- kamilica se ne sme kuvati

- posle prelivanja provrelom vodom mora se poklopiti u sudu

- ne treba da stoji dugo ne proceđena

- ne sme se ni podgrevati čaj

ČAJ OD KAMILICE : 1 supenu kašiku osušene kamilice preliti ključalom vodom, poklopiti, ostaviti 5 min. procediti i piti. Da bi imao lekovito dejstvo mora biti jači i treba ga piti bar tri puta dnevno.

Bez obzira što je ovaj čaj blag, umerenost je najvažnija. Ne samo kod kamilice već kod svih čajeva!

Pročitajte slične tekstove

Blagodeti probiotika

Svi već znamo da su probiotici dobre mlečno-kiselinske bakterije raznih sojeva i da se koriste u mlečnoj industriji za fermentaciju mlečnih šećera u mlečne kiseline, tako da ih ima u kiselom mleku, jogurtima i sirevima.  Najčešće su to sojevi Lactobacillusa i Bifidobacteriuma.

Njihova dobra i korisna dejstva su poznata odavno, ali ako želimo da ih unesemo u većem broju, postavlja se pitanje u kojoj formi ih vredi uzimati? Naravno konzumacijom mlečnih prerađevina svakako efikasno unosimo ove bakterijske kulture, takođe na našem tržištu postoje i farmaceutski oblici kapsula, tableta i rastvora. Dijetetski suplementi možda sadrže veću koncentraciju bakterija, pa su pogonije kada postoji potreba za bržim dejstvom. Ove preparate treba uzimati u periodu od 3-6 meseci, bez bojazni, jer nemaju kontraindikacije i neželjena dejstva. Ne možemo ni preterati sa dozom, organizam naprosto izbaci suvišne bakterije. Takođe nema ograničenja ni u uzrastu, mogu se konzumirati odmah posle rođenja.

Kombinaciju probiotika i prebiotika nazivamo simbioticima. Prebiotici su šećeri, polisaharidi i oligosaharidi koji nemaju fiziološko dejstvo na naš organizam, potpomažu rast i razmnožavanje probiotskih bakterija. Sadrže ih biljna vlakna iz voća i povrća.

Pozitivna dejstva probiotika i simbiotika su sledeća:

  • Kod proliva razne etiologije- Primarna uloga crevne flore je upravo zaštita od raznih patogena. Ukoliko se balans između dobrih i loših bakterija naruši nastaju problemi i poželjna je suplementacija probioticima ili simbioticima.
  • U periodu rekonvalescencije-oporavka posle bolesti- Poznato je da bakterije crevne flore vrše produkciju nekih neophodnih vitamina i enzima a i puno mogu da doprinesu boljem opštem stanju organizma.
  • U toku antibiotske terapije- Na žalost antibiotici ne biraju između dobrih i loših bakterija, te je neophodno u toku i nakon terapije obnoviti crevnu floru. Antibiotici mogu da prouzrokuju niz neprijatnih digestivnih smetnji. Važno je da uzimanje probiotika nastavimo i posle antibiotske terapije.
  • U borbi  protiv Candida albicans
  • Kod atopičara- alergija, ekcema.
  • Kod lošeg varenja- Probiotici otklanjaju niz loših simptoma. Poboljšavaju varenje, smanjuju nadutost, zadah, krčenje creva i osećaj umora i tromosti.
  • U prolećnom i jesenjem periodu u cilju jačanja prirodnog imunitetadobre bakterije u ustima i crevima vrše prvu liniju odbrane od patogena koji putem vazduha kroz usta dospevaju u naš organizam.
21.10.2015
sudocrem

Sudocrem je najviše poznat mamama širom sveta kao čudotvoran krem protiv pelenskog osipa, ali je on mnogo više od toga, on

25.01.2016