You are here

KAMILICA (Matricaria chamomilla)

Kamilica

Kamilica potiče iz Istočne Evrope i Bliskog istoka, a sada je rasprostranjena i širom Evrope. Kamilica raste kao samonikla biljka na neobrađenim poljima, ali zbog velike potražnje na tržištu danas se i u velikoj meri uzgaja, naročito u Vojvodini.

Koren je račvast ne prodire duboko u tlo, što zavisi od vlage u tlu. Stabljika može biti uspravna ili povijeno, visoka od 5 - 100 cm.

Listovi su sedeći, dvostruko do trostruko perasto razdeljeni, uski, svetlozelene boje i bez dlačica. Cvat je sastavljena od jezičastih, belih cvetova koji su poređani oko šupljeg cvetišta i cevastih žutih cvetova. Plod je sivobela roška duga 1 do 1,5 mm.

Lekoviti deo biljke je cvet i bere se u vreme cvetanja tokom aprila i maja meseca.

Osnovni aktivni sastojak kamilice je etarsko ulje koje se nakuplja u kvržicama koje su prstenasto razmeštene na donjoj trećini cevastih cvetova. Ulje je tamnoplavo, zeleno ili smeđe. Važni sastojci ulja su alfa bisabolol, farnezen i bisabolol-oksidi. Glavni sastojak ulja je azulen, koji je nosilac karakteristične plave boje ulja.

Cvetovi kamilice su najlekovitiji. Sadrže eterično ulje, koje daje prijatan miris, pa upotreba čaja od kamilice predstavlja i zadovoljstvo i osveženje.

Narodna medicina kamilicu preporučuje za širok spektar bolesti:

- bolovi u stomaku

- loše varenje

- gastritis

- bolne menstruacije

- protiv stresa, nesanice

- kod alergija

- za ginekološka ispiranja (kao pomoćna terapija da smiri upalu, crvenilo ili za održavanje lične higijene)

- za ispiranje oka (hladan čaj da smiri crvenilo i iritaciju kod neke upale ili konjuktivitisa, vrlo je bitno da se koristi uvek samo sveže pripremljen čaj)

- za inhalaciju disajnih organa, protiv prehlade, alergijskog rinitisa

- za ispiranje usta i grla (pomaže kod zarastanja ranica po ustima usled neke virusne infekcije)

- za negu lica (ako se bar jednom nedeljno umivamo čajem od kamilice imaćemo negovanu kožu lica)

- za negu kose (spravljaju se šamponi na bazi kamilice, koji daju lepši sjaj i neguju kosu)

- kod kožnih oboljenja umiruje upalu i iritaciju, pomaže zarastanju rana.

Opekotine od sunca i osipe na koži (kao što je ekcem) mogu da smire i kreme od kamilice. Zbog svog blagog delovanja kamilica se koristi kod dece i kod beba protiv grčeva u stomaku. Mogu ga koristiti i trudnice.

Prilikom pripreme čaja od kamilice važno je znati sledeće :

- kamilica se ne sme kuvati

- posle prelivanja provrelom vodom mora se poklopiti u sudu

- ne treba da stoji dugo ne proceđena

- ne sme se ni podgrevati čaj

ČAJ OD KAMILICE : 1 supenu kašiku osušene kamilice preliti ključalom vodom, poklopiti, ostaviti 5 min. procediti i piti. Da bi imao lekovito dejstvo mora biti jači i treba ga piti bar tri puta dnevno.

Bez obzira što je ovaj čaj blag, umerenost je najvažnija. Ne samo kod kamilice već kod svih čajeva!

Pročitajte slične tekstove

Kandida,

Gljivica iz klase kvasnica je normalan stanovnik našeg organizma, nastanjuje crevni trakt i kod žena vaginalnu sluznicu.

21.10.2015
bol u nogama

Krećite se kad god je moguće

Konstantno stajanje u mestu ili sedenje pogoršava lošu cirkulaciju. Kretanjem, mišićnim radom podstičemo i potisak zidova venskih krvnih sudova u ekstremitetima. Odaberite  Vama odgovarajući sport - plivanje, biciklizam ili hodanje.

28.11.2015