You are here

Kako da budete srećni sa vašom lepšom polovinom

Zdravi i srećni seksualni odnosi su jedni od osnova za dobro funkcionisanje naših veza, međutim ne treba se uplašiti ako dođe do problema sa erekcijom. Uglavnom se radi o prolaznom problemu.

Šta je erektilna disfunkcija-ED?

Erektilna disfunkcija – nekada zvana impotencija je smetnja kod muškaraca kad ne može uspostaviti erekciju ili je održati do kraja seksualne aktivnosti, tj. kad erekcija nije dovoljno čvrsta da se seksualna aktivnost izvede. Mnogi muškarci, gotovo svi u toku života, imaju prolaznih problema sa erekcijom, što naravno ne znači da će problem preći u hroničan oblik. O erektilnoj disfunciji govorimo ako se problemi često jave i dugo traju. Dijagnozu ED postavlja lekar specijalista urolog.

Koja zdravstvena stanja mogu dovesti do ED?

Erektilna disfunkcija može biti posledica mnogih organskih oboljenja koja se još dodatno spareni i sa psihičkim problemima. Najčešće su to bolesti koje loše utiču na cirkulaciju dijabetes, povišeni holesterol, trigliceridi i ateroskleroza. Problemi sa štitnom žlezdom i drugih endokrinih žlezda i hormona takođe mogu da naprave problem.

Mnogi široko upotrebljavani lekovi  i procedure mogu kao neželjeno dejstvo da imaju uticaj na pad potencije i libida - antihipertenzivi, antidepresivi, hemioterapija i zračenje, povrede ili operacije u maloj karlici.

Izostatak jutarnjih erekcija je  uglavnom znak  da je poremećaj organskog porekla.

Način života i starosna dob

Svakako erektilna disfunkcija pogađa starije muškarce, ali sve je više muškaraca koji mogu iskusiti prolazne ili ozbiljnije probleme sa erekcijom zbog loših životnih navika.

Loše navike koje nas mogu dovesti do gore navedenih zdravstvenih stanja loše utiču i na seksualni apetit. Loša ishrana gde obiluju masti i prosti šećeri bez svežeg voća i povrća, pre svega. Gojaznost, nedostatak sportskih aktivnosti može imati loš uticaj na potenciju.

Pozdravimo se  cigareta. Pušenje je zaista loše za potenciju i zaista loše utiče na istu. Preterana upotreba alkohola ima isti loš efekat kao i konzumiranje opojnih droga.

Podelite svoje tajne!

Ako ste vi ili vaš partner muškarac koji pati od čestih problema sa erekcijom i sprečavaju vas da uživate u zdravim i lepim seksualnim odnosima, zajedno se  otvoreno i iskreno suočite sa problemom. Najgore što možete učiniti je okrenuti leđa i ćutati.

Psihički problemi su uglavnom broj 1 problem za uspostavljanje erekcije. Stres, umor, prehlada, gubitak bliske osobe, razvod...

Možemo li prevenirati i lečiti ED?

Promenom načina života možemo itekako uticati na kvalitet seksualmog života, što podrazumeva  pravilnu, izbalansiranu ishranu i rekreativno bavljenje sportom. Ovim pozitivnim promenama osećaćemo se bolje tokom dana i imaćemo i više energije za akciju. Neke namirnice poznato utiču na povećanje libida i bolje funcionisanje muških polnih organa kao što su lubenica, đumbir, ginseng odnosno žen šen, ostrige, zeleno lisnato povrće, orašasto voće, posebno pistaći.

Postoje i mnogi biljni prirodni preparati za potenciju na tržištu koji uglavnom deluju na cirkulaciju, ali pošto ima i puno neregistovanih i neproverenih preparata, najbolje je da odaberemo renomirani brend koji poseduje dozvolu Ministarstva  zdravlja.

Erektilna disfunkcija se uspešno leči kod urologa. Posetite ga bez ustručavanja ako vam problemi traju duže od dve nedelje. On će utvrditi da li je problem psihičke ili organske prirode, takođe prepisati adekvatne lekove/tablete za potenciju.

 
 

Pročitajte slične tekstove

Blagodeti probiotika

Svi već znamo da su probiotici dobre mlečno-kiselinske bakterije raznih sojeva i da se koriste u mlečnoj industriji za fermentaciju mlečnih šećera u mlečne kiseline, tako da ih ima u kiselom mleku, jogurtima i sirevima.  Najčešće su to sojevi Lactobacillusa i Bifidobacteriuma.

Njihova dobra i korisna dejstva su poznata odavno, ali ako želimo da ih unesemo u većem broju, postavlja se pitanje u kojoj formi ih vredi uzimati? Naravno konzumacijom mlečnih prerađevina svakako efikasno unosimo ove bakterijske kulture, takođe na našem tržištu postoje i farmaceutski oblici kapsula, tableta i rastvora. Dijetetski suplementi možda sadrže veću koncentraciju bakterija, pa su pogonije kada postoji potreba za bržim dejstvom. Ove preparate treba uzimati u periodu od 3-6 meseci, bez bojazni, jer nemaju kontraindikacije i neželjena dejstva. Ne možemo ni preterati sa dozom, organizam naprosto izbaci suvišne bakterije. Takođe nema ograničenja ni u uzrastu, mogu se konzumirati odmah posle rođenja.

Kombinaciju probiotika i prebiotika nazivamo simbioticima. Prebiotici su šećeri, polisaharidi i oligosaharidi koji nemaju fiziološko dejstvo na naš organizam, potpomažu rast i razmnožavanje probiotskih bakterija. Sadrže ih biljna vlakna iz voća i povrća.

Pozitivna dejstva probiotika i simbiotika su sledeća:

  • Kod proliva razne etiologije- Primarna uloga crevne flore je upravo zaštita od raznih patogena. Ukoliko se balans između dobrih i loših bakterija naruši nastaju problemi i poželjna je suplementacija probioticima ili simbioticima.
  • U periodu rekonvalescencije-oporavka posle bolesti- Poznato je da bakterije crevne flore vrše produkciju nekih neophodnih vitamina i enzima a i puno mogu da doprinesu boljem opštem stanju organizma.
  • U toku antibiotske terapije- Na žalost antibiotici ne biraju između dobrih i loših bakterija, te je neophodno u toku i nakon terapije obnoviti crevnu floru. Antibiotici mogu da prouzrokuju niz neprijatnih digestivnih smetnji. Važno je da uzimanje probiotika nastavimo i posle antibiotske terapije.
  • U borbi  protiv Candida albicans
  • Kod atopičara- alergija, ekcema.
  • Kod lošeg varenja- Probiotici otklanjaju niz loših simptoma. Poboljšavaju varenje, smanjuju nadutost, zadah, krčenje creva i osećaj umora i tromosti.
  • U prolećnom i jesenjem periodu u cilju jačanja prirodnog imunitetadobre bakterije u ustima i crevima vrše prvu liniju odbrane od patogena koji putem vazduha kroz usta dospevaju u naš organizam.
21.10.2015
Nesanica

Nesanica je poremećaj sna. Osobe koje pate od nesanice se često bude i ne mogu ponovo da zaspe ili ne mogu da zaspe uopšte.

Nema svaki čovek iste potrebe za snom. Ne morate imati 8 sati sna dnevno. Nekome je dovoljno 6 sati, a nekome treba i 10 sati sna. Sve je individualno.

21.10.2015