You are here

KAMILICA (Matricaria chamomilla)

Kamilica

Kamilica potiče iz Istočne Evrope i Bliskog istoka, a sada je rasprostranjena i širom Evrope. Kamilica raste kao samonikla biljka na neobrađenim poljima, ali zbog velike potražnje na tržištu danas se i u velikoj meri uzgaja, naročito u Vojvodini.

Koren je račvast ne prodire duboko u tlo, što zavisi od vlage u tlu. Stabljika može biti uspravna ili povijeno, visoka od 5 - 100 cm.

Kako da smanjite osećaj gorušice?

stomak

Polovina odraslih je bar jednom posle jela osetio bol, pečenje u želucu. Uzrok je preterano lučenje želudačne kiseline i prelaska u jednjak zbog relaksiranog mišiča koji zatvara želudac (usled mehaničkog pritiska hrane), gde  mešavina hrane i kiseline iritiraju sluznicu i izazivaju navedene simptome.

Budući da je reč o digestivnoj bolesti, najviše ćemo postići promenom načina ishrane i stvaranjem nekih zdravih navika. Ukoliko simptomi ne nestaju ili se stanje pogorša posle promena u ishrani i načinu života posetite lekara da se obave neke osnovne analize.

6 zdravih saveta za bolju cirkulaciju u Vašim nogama

bol u nogama

Krećite se kad god je moguće

Konstantno stajanje u mestu ili sedenje pogoršava lošu cirkulaciju. Kretanjem, mišićnim radom podstičemo i potisak zidova venskih krvnih sudova u ekstremitetima. Odaberite  Vama odgovarajući sport - plivanje, biciklizam ili hodanje.

Obratite pažnju na odeću i obuću koju nosite

Previše tesna odeća i obuća fizički otežava normalnu cirkulaciju. Vodimo računa i o visini potpetica, jer i previsoke i preniske mogu da pojačaju bol i pogoršaju postojeće otoke nogu.

Kandida, gljivica XXI veka

Kandida,

Gljivica iz klase kvasnica je normalan stanovnik našeg organizma, nastanjuje crevni trakt i kod žena vaginalnu sluznicu.

Problemi sa kandidom nastaju kada se naruši prirodni balans između dobrih bakterija i gljivica usled pada imuniteta i/ili upotrebe lekova, najčešće antibiotika. Simptomi variraju i mogu biti vrlo različiti od blagih stomačnih tegoba, preko kožnih promena, čak do nervnih poremećaja.

Pages