You are here

Zašto je lubenica kraljica leta?

lubenica

Lubenica ( Citrullus lanatus ) ili bostan pripada porodici tikvi. Vodi poreklo iz Afrike, ipak se najviše uzgaja u Evropi, Grčkoj i Makedoniji, ali i kod nas vrlo rasprostranjena i pristupačna. Gaji se na njivama, plantažama, plastenicima.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka, uglavnom zelene boje sa šarama i prugama i ploda loptastog oblika, unutra  crvene boje. Postoje i luben-dinje koje su žute.

Lubenica je povrće. Ne, nije greška! U botanici postoji pravilo da je povrće jednogodišnja biljka i da nastaje iz drugih delova biljke, korena, lišća, što lubenica i jeste,a  voće su višegodišnje biljke koje se ne moraju saditi svake godine  i plodovi se razvijaju  iz oplođenog cveta.

Lubenica sadrži 90% vode, vitamine i minerale. Sadrži  azotnu kiselinu, bakar, cenjeni  beta - karoten, biljna vlakna i masti, mineralne soli, folate, organske kiseline, eterična ulja, celulozu i šećer.

U vrelim letnjim danima najviše nam prija lubenica kao poslastica, da nas osveži i okrepi upravo zato što sadrži veliku količinu tečnosti  u sebi ( leti se više znojimo i gubimo tečnost iz organizma, pa nam lubenica to nadoknađuje ). Dobro je znati da lubenica deluje i kao diuretik :

- kod problema sa bubrezima

- kod problema sa bešikom i mokraćnim putevima

- kod problema sa metabolizmom i organima za varenje

- kod povišenog krvnog pritiska ( hipertenzije )

- kod kožnih bolesti

Upotreba lubenice dobro se pokazala kod mamurluka, hroničnog umora, stresa, kod žena u trudnoći, impotencije, kod pojave celulita zahvaljujući svom bogatom lekovitom sastavu, a ima vrlo nisku kalorijsku vrednost.  Žene dok uživaju u prijatnom osveženju i slatkom ukusu, nisu ni svesne da lubenica deluje i na njihov libido.

Jedino bi dijabetičari trebali da budu na oprezu prilikom konzumiranja lubenice i da je umereno konzumiraju zbog velikog sadržaja šećera.

Ove sezone odaberite svog prodavca lubenica  i budite sigurni da će Vam on izabrati  zrelu i slatku lubenicu u kojoj će uživati cela porodica, pogotovo dečica koja im se najviše raduju!

Pročitajte slične tekstove

Vitamin D – kalciferol

Vitamin D nazivaju još i antirahitični faktor. Za vreme cara Trajana u starom Rimu lekar Soronus prvi opisuje rahitis. Početkom prošlog veka naučnici su dokazali da je riblje ulje  dobar antirahitnični faktor, a kasnije ga i izoluju iz ribljeg ulja.

21.10.2015
Mršavljenje

Mršavljenje: ne ide bez fizičkih aktivnosti

Gojaznost nije samo estetski problem, predstavlja stanje povećanog rizika od raznih hroničnih bolesti, pre svega kardiovaskularnog sistema i dijabetesa.

21.10.2015