You are here

Taj pelenski osip

pelene

Sigurno je za očekivati da će svaka beba imati bar jednom problema sa osipom na koži ispod pelena, nemojte imati grižu savesti, nije da ne vodite računa o higijeni bebe. Uzroci nastajanja bolnog, crvenog raša mogu biti razni. Pre svega tu je kiselost urina i stolice koja nagriza osetljivu kožu i sluznicu u intimnoj regiji Vaše bebe čineći je nervoznijom, razdražljivijom. Takođe dijareja koja nastaje bilo od infektivnog uzročnika ili zbog uvođenjenja novih namirnica u ishranu. Neke nove komponente koje se uvode u ishranu poput recimo voćnih kiselina jednostavno hemijski iritiraju. Često i upotreba antibiotika može izazvati bolne crvene otoke,a tu su i crevne gljivične infekcije. Ako je koža Vašeg mališana osetljivija, mere koje možete preduzeti kao preventivne su sledeće: Menjajmo pelene što češće, ostavimo bebu par minuta na toplom vazduhu da se koža prirodno osuši Koristimo redovno pri svakom menjanju pelena kvalitetne kreme da masnim filmom zaštitimo osetjivu prirodnu barijeru Vlažne maramice ne bi trebalo da sadrže alkohol, jake mirise i druge hemikalije koje mogu iritirati bebinu kožu Izbor marke pelena je izuzetno bitan, pronađite kvalitetne, sertifikovane pelene na koje beba neće reagovati osipom Kada nastane problem pored gore navedenih mera možemo još kupati bebu par minuta u mlakoj vodi ili blagoj kupki od cveta kamilice. Kamilica ima protivupalno dejstvo i podstiče epitelizaciju kože. Najbitnije da koža što više diše i da smanjimo mogućnost dalje infekcije i razmnožavanje bakterija i gljivica. Obratite pažnju i na ishranu i zapitajte se da li ste ovih dana nešto menjali- da li uveli novu namirnicu ili možda upotrebili novu marku komercijalnih vlažnih maramica ili kreme. Ukoliko dođe do stvaranja vodenih plikova, čireva, gnojenja ili ranica koje ne zarastaju za nedelju dana posetite pedijatra.

Pročitajte slične tekstove

bolovi

Bol u mišićima i zglobovima može da nastane u raznim formama i sa raznim simptomima i uzrocima. Bol u leđima, kolenima, grčevi mišića su najčešći oblici bolova. Bol može biti akutna i hronična.

Uzroci koji mogu da dovedu do bolova u zglobovima i mišićima:

21.10.2015
pelene

Sigurno je za očekivati da će svaka beba imati bar jednom problema sa osipom na koži ispod pelena, nemojte imati grižu savesti, nije da ne vodite računa o higijeni bebe. Uzroci nastajanja bolnog, crvenog raša mogu biti razni.

03.08.2015