You are here

Resveratrol, čudotvorni antioksidans

grozdje

Upravo se ova supstanca, resveratrol, smatra odgovornom za fenomen poznat kao „francuski paradoks“. Naime Francuzi konzumiraju visokokvalitetno crno vino svakodnevno, ali i pored velikog unosa zasićenih masnih kiselina manja je incidenca oboljenja od kardiovaskularnih bolesti i kancera dojke kod žena.

Resveratrol spada u klasu prirodnih antioksidanasa:

  •      Inhibira lipidnu peroksidaciju
  •      poseduje moć  hvatanja slobodnih radikala
  •      ima protivupalno dejstvo
  •      smanjuje aterosklerotske plakove u krvim sudovima

Prva  dva navedna biološka dejstva su odgovorna pre svega za smanjenje maligniteta, a druga dva za bolju vensku cirkulaciju ,čisćenje krvnih sudova. Smanjenjem  aterosklerotskih naslaga,zidovi  krvnih sudova postaju gipkiji, elastičniji, time se lakše reguliše krvni pritisak i kao krajnji rezultat se smanjuje verovatnoća takozvanih velikih kardiovaskularnih događaja-infarkta srčanog mišića i moždanog udara.

 Ima ga najviše u bobicama grožđa, duda, korenu rabarbare, kikirikiju, ananasu, malinama i kupinama.

Resveratrol je vrlo interesantna supstanca za dalja naučna ispitivanja pre svega zbog visoke biološke aktivnosti, a do tada nam preostaje da svakodnevno uživamo u čašici kvalitetnog crnog vina.

 

Pročitajte slične tekstove

Vitamin B1 (aneurin, tijamin)

Prvi opisi bolesti beri-beri potiču još iz drene Kine 2000 godina pre nove ere.  Bolest je bila veoma rasprostranjena u siromašnim slojevima dalekoistočnih zemalja. Njihova ishrana je bila prilično jednolična i zasnivala se uglavnom na glaziranom belom pirinču.

21.10.2015
Vitamin K

Godine 1939. izolovan je novi liposolubilni vitamin-vitamin K, od ishrane zavisan faktor koagulacije. Postoje dva prirodna oblika K1-filohinon koji se nalazi u biljkama i K2-menahinon koji sintetišu crevne bakterije čoveka i nekih životinja. Vitamin K3-menandion je sintetski oblik.

21.10.2015