You are here

Putna apoteka

putna apoteka

Krećemo na odmor!  Bez obzira da li je u pitanju planina, jezero, reka, kampovanje ili more u koferu punom garderobe trebala bi da nam se nađe i mala putna apoteka, kako bi bez glavobolje prošao odmor!

Ovo su neki osnovni proizvodi koje Vam predlažemo da ponesete:

- Ako neko od odraslih ili dece ima mučninu tokom vožnje, trebalo bi pola sata pre polaska da popiju “tabletu za vožnju”,  i da se ponesu, jer ako je put duži od šest do osam sati  vožnje treba da se uzme još jedna doza. Ove tablete nisu namenjene deci manjoj od dve godine.

Antipiretik i analgetik (tablete za snižavanje temperature i protiv bolova) na bazi paracetamola, ibuprofena ili  acetilsalicilne kiseline(samo za odrasle). Za decu predškolskog uzrasta poneti u obliku sirupa ili čepića.

Probiotici jačaju crevnu floru a samim tim i imunitet, pa se mogu početi piti po jedna kapsula dnevno i nekoliko dana pre puta. Posebno je preporučljivo kod dece. Zbog promene klime, vode, hrane mogu se pojaviti dijareje, pa da nam ne bi pokvarile odmor - bolje sprečiti.

- Medicinski ugalj treba poneti zbog trovanja hranom ili težih i upornih putnih dijareja.

- Prašak za nadoknadu elektrolita, usled dehidratacije kod dijareje, povraćanja,  sunčanog udara. Rastvoriti prema uputstvu i piti polako kašikicu po kašikicu tokom celog dana.

- Kod nekih osoba se usled promene klime javi problem opstipacije. Treba imati pri ruci neki prašak na biljnoj bazi  ili tablete. Piti što više tečnosti, kako bi lakše rešili problem.

- Ako često imate problem sa gorušicom i nadutošću prilikom promene hrane ponesite čaj od kamilice ili nane.

- Osobe sklone alergijama trebale bi pre puta da počnu sa korišćenje tableta kalcijuma, obavezno  poneti i neki antihistaminik za oralnu upotrebu, a za spoljašnju upotrebu u vidu kreme ili gela.

- Hidrogen 3 %, medicinski alkohol, povidon jod, octenisept sprej ili neki antiseptik za tretiranje manjih rana ili posekotina. Poneti i masnu gazu ( za opekotine ), gazu, zavoj i vodootporne hanzaplaste. Kod svih većih povreda, dubljih, ugriza,  obavezno se obratiti lekaru, kako bi se sprečio razvoj infekcija.

- Zbog slane morske vode, vetra, javlja se crvenilo oka koje možemo tretirati veštačkim suzama u obliku kapi  koje će isprati oko i smanjiti crvenilo.

- Osobe sklone infekcijama uha obavezno da koriste čepove za plivanje, da bi sprečili ulazak vode i razmnožavanje mikroorganizama. Kod pojave jakih bolova, temperature javiti se lekaru.

- Sprej, gel za suvo pranje ruku, dezinfekciju površina, prostora .

- Ne zaboravite kreme sa odgovarajućim zaštitnim faktorom, losione posle sunčanja i preparate protiv crvenila kože ( npr. kreme koje sadrže aloju, pantenol, neven).

- Odaberite sprej, stik ili losion za zaštitu od ujeda komaraca, krpelja i obavezno ponesite na putovanje. Sve su češće alergijske reakcije na njih pa se treba zaštititi a naročito decu, bebe.

-Hronični bolesnici uz sebe moraju imati svoju redovnu terapiju  pre puta obratiti se svom lekaru kako bi  prepisao dovoljnu količinu lekova za period dok ste na odmoru.

Sve lekove nositi u originalnim pakovanjima, sa uputstvima za upotrebu i dobrim rokom trajanja.

Srećan put, uživajte bezbrižni i spremni za odmor!!!

Pročitajte slične tekstove

h2o2

Vodonik-peroksid, hidrogen ili H2O2 je nestabilno jedinjenje vodonika i kiseonika koje se vrlo lako razlaže na vodu i slobodan kiseonik.

16.02.2016
Stiže beba? - Torba za porodilište

Puno budućih mama ostavi za poslednji  trenutak pakovanje putne torbe za bolnicu, pa ih na momenat uhvati panika. Šta spakovati?

Od ličnih dokumenata i nalaza za prijem u bolnicu vam je potrebno:

21.10.2015