You are here

Šta je Uv zračenje?

Uv zračenje

Sunce, kao izvor toplote i svetlosti  je i izvor samog života na našoj planeti. Sunčeva svetlost dospeva do Zemlje, a intenzitet zraka postepeno opada. Sunčev spektar se sastoji od ultraljubičastih kratkih talasa, vidljivog spektra i infracrvenih talasa. Iz celokupnog spektra ultravioletno zračenje ima uticaja na čoveka i celokupan živi svet, zapravo sam nastanak života na planeti možemo da zahvalimo upravo ovim zracima.

Po biološkom dejstvu postoje tri vrste UV zraka:

  • UVA zraci spektra čine najveći udeo zraka koje dospevaju do Zemlje, ujedno su i najslabijeg intenziteta i najmanje energije, ali prodiru u dublje slojeve kože i imaju kumulativno dejstvo. Razaraju DNK, stvaraju slobodne radikale koji mogu biti prekursori za stvaranje mutirane, maligne ćelije melanoma. Takođe oni utiču na starenje kože, stvaranje katarakte.

 

  • UVB zraci su oni koji značajno utiču na naše telo, pre svega na kožu kao najveći organ i oči, izazivajući simptome kao što su pečenje, crvenilo,  zatezanje, svrab i bol. Deluju na površini kože. Dejstvom ovih zraka  u koži se dešava konverzija provitamina D u aktivan D3 oblik, što se smatra korisnim dejstvom.

 

  •  UVC zraci koji slabo dospevaju do atmosfere, jer bivaju apsorbovana ozonskim omotačem. Ovi zraci su najopasniji jer mogu izazvati direktnu smrt ćelije ili oštetiti sam DNK i izazvati razne mutacije istog.

Jasno da će zbog ljudskih aktivnosti na ozonski omotač intenzitet ovog tipa zračenja rasti u budućnosti.

Intenzitet štetnog efekta UV zraka je direktno proporcionalan intenzitetu i dužini zračenja, pa su naučnici definisali UV indeks  koji na skali označava nivo zračenja  od niskog do ekstremno visokog nivoa.  Takođe tu je i faktor individualnosti, osobe različitih fenotipova drugačije apsorbuju isti intenzitet zračenja a i značajan je uticaj stanja imuniteta osobe odnosno sposobnosti da se odbrani od slobodnih radikala, reparira oštećeni DNK i ukloni potencijalne maligne ćelije.

UV zraci imaju i svoju praktičnu primenu u operacionim salama gde ispoljavaju germicidno dejstvo i vrše dezinfekciju prostorija.

Kako se zaštititi?

Zlatna pravila, svi znamo, ne izlaziti u periodu od 11-17 časova, nositi šešire, kvalitetne naočare za sunce sa UV zaštitom.

Zaštita protiv UV zraka može biti unutrašnja i spoljašnja.

Unutrašnja podrazumeva oralno uzimanje antioksidanasa vitamina Eselenakarotena da se ublaži stres nastao od fotona i slobodnih radikala u periodu od bar tri meseca. 

Spoljna zaštita je putem upotrebe krema za sunčanje koji su prilagođeni vašem fenotipu i tipu kože. Na tržištu ima u ponudi zaista puno oblika od krema, losiona, sprejeva, ulja do pena za sunčanje, vodootpornih preparata. Takođe postoje i posebni oblici koji ne maste za problematičnu kožu i kožu sklonu alergijama. Spoljna zaštita je efikasnija.

Pročitajte slične tekstove

Kako oporaviti kožu posle sunčanja?

Ako smo pročitali prethodne tekstove i dobro se pripremili za more, odmor, i vreme provedeno na suncu ipak moramo uvek biti na oprezu. Čak i po naoblačnom vremenu kada nema sunca ili u hladu ne smemo biti bez zaštitne kreme, i opustiti se.

05.08.2015
Uv zračenje

Sunce, kao izvor toplote i svetlosti  je i izvor samog života na našoj planeti. Sunčeva svetlost dospeva do Zemlje, a intenzitet zraka postepeno opada. Sunčev spektar se sastoji od ultraljubičastih kratkih talasa, vidljivog spektra i infracrvenih talasa.

03.08.2015