You are here

Kako oporaviti kožu posle sunčanja?

Kako oporaviti kožu posle sunčanja?

Ako smo pročitali prethodne tekstove i dobro se pripremili za more, odmor, i vreme provedeno na suncu ipak moramo uvek biti na oprezu. Čak i po naoblačnom vremenu kada nema sunca ili u hladu ne smemo biti bez zaštitne kreme, i opustiti se. Jer baš tada možemo kožu dovesti u opasnost i zaraditi opekotine i sunčanicu.

Koliko god da se pazimo nekim ljudima se ipak desi da dobiju opekotine (tome su dosta skloni oni koji imaju jako svetlu, osetljivu kožu). Razlikuju se opekotine praćene samo crvenilom kože i one koje su ozbiljnije i praćene mehurovima ispunjenim tečnošću.

Šta treba znati pri odabiru prave kreme za sunčanje?

spf faktor

Dolaskom lepog vremena, zbog izlaganja duže vremena suncu, moramo kožu pripremiti kako spolja tako i iznutra. Čovek se u ovom periodu više znoji, gubi tečnost a samim tim i elastičnost kože. Vrlo je bitno piti što više tečnosti, jesti namirnice koje sadrže karotenoide ( breskva, mango, papaja), zeleno lisnato povrće, šargarepu, lubenicu. Ove namirnice osim što su zdrave sadrže i veliku koncentraciju antioksidanasa i iznutra smanjuju oštećenja prouzrokovana UV zracima.

Šta je Uv zračenje?

Uv zračenje

Sunce, kao izvor toplote i svetlosti  je i izvor samog života na našoj planeti. Sunčeva svetlost dospeva do Zemlje, a intenzitet zraka postepeno opada. Sunčev spektar se sastoji od ultraljubičastih kratkih talasa, vidljivog spektra i infracrvenih talasa. Iz celokupnog spektra ultravioletno zračenje ima uticaja na čoveka i celokupan živi svet, zapravo sam nastanak života na planeti možemo da zahvalimo upravo ovim zracima.

Po biološkom dejstvu postoje tri vrste UV zraka:

Abeceda vitamina

vitamini

Godine 1911. Kazimir Funk je izolovao kristalnu belu supstancu iz ljuske pirinča i nazvao je vitamin, jer je u malim dozama pokazao fiziološki efekat protiv bolesti beri-beri.  Tada je po prvi put upotrebljen termin vitamin, izveden iz latinske reči vita-život i amin-amino jedinjenje. Iako ostali kasnije izolovani vitamini ne sadrže svi amino grupe naziv je ostao.

Taj pelenski osip

pelene

Sigurno je za očekivati da će svaka beba imati bar jednom problema sa osipom na koži ispod pelena, nemojte imati grižu savesti, nije da ne vodite računa o higijeni bebe. Uzroci nastajanja bolnog, crvenog raša mogu biti razni. Pre svega tu je kiselost urina i stolice koja nagriza osetljivu kožu i sluznicu u intimnoj regiji Vaše bebe čineći je nervoznijom, razdražljivijom. Takođe dijareja koja nastaje bilo od infektivnog uzročnika ili zbog uvođenjenja novih namirnica u ishranu. Neke nove komponente koje se uvode u ishranu poput recimo voćnih kiselina jednostavno hemijski iritiraju.

Kada je beba prehlađena

Kada je beba prehlađena

U periodu jesenjih prehlada se desi da i naša beba dobije blaže simptome bolesti koje još nisu za posetu lekaru. U tom osetljivom uzrastu moramo biti oprezni pri upotrebi biljnih preparata i nefarmakoloških mera, pogotovo ako se radi o bebi do godinu dana.

Glavni razlozi za ograničenje upotrebe lekovitog bilja i biljnih sirupa i preparata u odojčadi je pre svega veliki rizik od nastanka alergijskih reakcija, a i nedovoljno razvijeni refleks kašlja. Ono što možemo bezbedno da koristimo u ovom delikatnom periodu bebe jesu beli slez, šipak, hibiskus i kamilica.

Putna apoteka

putna apoteka

Krećemo na odmor!  Bez obzira da li je u pitanju planina, jezero, reka, kampovanje ili more u koferu punom garderobe trebala bi da nam se nađe i mala putna apoteka, kako bi bez glavobolje prošao odmor!

Ovo su neki osnovni proizvodi koje Vam predlažemo da ponesete:

- Ako neko od odraslih ili dece ima mučninu tokom vožnje, trebalo bi pola sata pre polaska da popiju “tabletu za vožnju”,  i da se ponesu, jer ako je put duži od šest do osam sati  vožnje treba da se uzme još jedna doza. Ove tablete nisu namenjene deci manjoj od dve godine.